Cupping

Cupping ehk kohvi degusteerimine. Idee on sama, mis veinide degusteerimisel – eesmärk on leida erinevaid aroome, maitseid ja nüansse.

Igal kohvil on erinev aroom, mida mõjutavad selle päritolu, liik, kliima ja töötlemisviisid. Kohvi ostjad ja röstijad hindavad degusteerimise käigus kohvi omadusi. Maitstud kohvile antakse hinnanguid detailses ankeedis. Degusteerimisroboteid ei ole olemas ning seetõttu on kogenud kohvidegusteerijatel kvaliteetse kohvi tootmisel oluline roll. Cupping on osa kvaliteedikontrollist, kuid samas ka hea võimalus lõbusalt aega veeta. 

Kodus kohvi degusteerimine on imelihtne. Tõsta tassi kaks teelusikatäit jahvatatud kohvi, lisa kaks detsiliitrit kuuma vett ja lase neli minutit tõmmata. Seejärel sega hoolega, et oma mõju avaldaks ka tassi põhja ladestunud kohvipuru. Pinnale tekkinud vaht kooritakse. Degusteerimiseks on õige aeg, kui kohv on jahtunud toatemperatuurile. Professionaalsed degusteerijad kasutavad selleks kaht spetsiaalset cupping’u lusikat – kohv tõstetakse ühe lusikaga tassist välja ja kallatakse teisele lusikale, mille abil kohv suhu jõuab. Kõikide aroomide tabamiseks on oluline, et koos kohviga jõuaks suhu ka õhku. Kõik tunnetatud nüansid kirjutatakse üles. 

Õpi selgeks kohviterminid

Avasta Kohvipeediat
Back to top