Pour over

Mõiste pour over ehk ülevalamine kehtib mitmete pruulimismeetodite kohta. Mõned sellised meetodid on näiteks Hario V60 ja Chemex.

Hario V60 jaoks vajad lehtrikujulise kaelaga veekannu V60 ja klaaskannu, kuhu valminud kohv voolab. Lehtrikujulise kaelaga veekann on selle meetodi jaoks oluline, sest selle abil on võimalik vett täpselt valada.

Ülevalamismeetodit kasutades saab kohvi maitset hõlpsasti reguleerida. Maitset mõjutavad näiteks vee temperatuur, kohvi jahvatusaste, segamine ja vee valamise kiirus. Ülevalamise eeliseks on võimalus valmistada korraga vaid üks tassitäis kohvi.

Parima tulemuse saavutamiseks tuleb vesi valada filtrikoonusesse ringjate liigutustega. Enne jahvatatud kohvi filtrisse tõstmist loputa filtripaber veega, et kohvi külge paberimaitset ei jääks. Esmalt tee kohvipuru märjaks ja lase sel 30-45 sekundit seista. Nii eemaldub kohvist üleliigsed gaasid ja kohv saab "õitseda" ehk selle maitsed tulevad paremini esile.

Vaata videost, kuidas valmib täiuslik tassitäis kohvi. 

Õpi selgeks kohviterminid

Avasta Kohvipeediat
Back to top