Aeropress: ilmselt kõige kiirem kvaliteetse kohvi valmistamise viis

10.9.2020

Kui mitmed käsitsi kohvipruulimise meetodid nõuavad rohkelt aega, detailitäpsust ja sügavat armastust kohvi vastu, siis Aeropressiga valmib vaid paari minutiga tugevate maitsenüanssidega filtrikohv. 

See silindrikujuline kohvivalmistaja töötab tänu rõhule, mis tekib pressi alla surumisel, vajutades kuuma vee mehhaaniliselt läbi väikese kohvifiltri. Tänu sellele, et Aeropressis puutub kohvipuru kogu kohvi valmimise aja jooksul veega kokku, tulevad erinevate kohvisortide ja –röstide maitsenüansid eriti hästi esile ning kiire pruulimismeetod tagab vähema happelisusega kohvi. 

Aeropress ise on küllaltki kompaktne ja väga kerge, sestap saab selle igale poole kaasa võtta! Kui matkal olles ei ole pätikohv päris sinu teema – paki seljakotti Aeropress ja mõned filtrid. Kui kontori kohvimasina joogid ei paku piisavalt maitsenaudingut – hangi kontorisahtlisse oma isiklik Aeropress. Esmapilgul keerulisena tunduvat seadeldist on tegelikult tõeliselt lihtne kasutada ning see on hea algus tegemaks esimest tutvust käsipruulimeetoditega! 

Lihtsa valmistamisjuhendi leiad videost ning ka allpool on kirjas Pauligi kohviekspertide täpne juhend Aeropressi meetodil kohvi valmistamiseks!

Aeropressiga ühe tassi kohvi tegemiseks kasuta 20g kohviubade kohta 250g kuuma vett. Kohvi tõmbamiseks kulub umbes poolteist minutit ning lõppkogus on 230ml/222g valmis kohvi. 

Aeropressiga kohvi tegemiseks vajad: Aeropress kohvivalmistajat, spetsiaalset kohvifiltrit, kohvikruusi või klaaskannu, köögikaalu, segamiseks lusikat või spetsiaalset segamispulka, jahvatajat, veekeedukannu. 

  1. Mõõda vajaminev kogus kohvi ja jahvata see veskis keskmise jahvatusastmega. Keeda vesi. 
  2. Kinnita filter ja vala kuum vesi läbi filtri, et seda enne kohvi valmistamist niisutada. Samal ajal soojendad kuuma veega ka kruusi/kannu. Selle väikese koguse vett, mida filtri niisutamiseks kasutasid, võid valada näiteks oma toataimedele, et puhast vett mitte raisata.
  3. Pane jahvatatud kohvipuru Aeropressi silindrisse. 
  4. Vala silindrisse ka kuum vesi ning sega kohvipuru ja vesi omavahel õrnalt läbi. 
  5. Pane Aeropressi ülemine pressiosa silindri peale, aga ära seda veel alla vajuta. Niimoodi tekib alarõhk. 
  6. Oota umbes 60 sekundit ning vajuta siis umbes 30 sekundi jooksul press aeglaselt alla. Vajutades jookseb valmis kohv aegamööda kruusi/kannu. Lõpeta pressi alla vajutamine, kui kuuled sisisevat häält. Kasuta Aeropressi alla vajutamiseks tugevat ja kindlat pinda. 
  7. Naudi! 
Back to top