Affogato’st ristretto’ni: teeme selgeks levinud kohvijookide erinevused
Kohvimaailm on palju kirjum kui lihtne tassitäis kohvi, mida täiendab suhkur, koor või piim. Kui koduköögis hommikukohvi tehes on kõigil oma kindel lemmik, siis kohvikutes võib kohvijookide nimekiri olla lausa peadpööritavalt pikk ja segane jada võõrsõnu, mille tähendused tunduvad äravahetamiseni sarnased.
Selleks, et erinevate kohvijookide kireva maailmaga tutvust teha, on Pauligi kohvispetsialistid pannud kokku nimekirja kahekümnest levinud kohvijoogist.
Võid nimekirja järgmine kord kohvikus menüüd sirvides spikrina kasutada või kodus oma lemmikute kohviubadega katsetamisel lühikese retseptiraamatuna aluseks võtta.
Ilma pikema jututa – teie ees on tähestiku järjekorras nimekiri kahekümnest kõige populaarsemast kohvijoogist!
Kuum espresso, mis valatakse vanillijäätise palli peale. Affogato’t serveeritakse tavaliselt cappuccino-tassis. Itaalia keeles tähendabki affogato „uputatud“, mis kirjeldab hästi joogi olemust – magus jäätis on justkui kohvi sisse uppumas.
Espresso, millele on lisatud kuum vesi (u 100-150ml). Americano’t serveeritakse sageli samuti cappuccino-tassis. Espresso lisatakse kuuma vee sisse. Kui valada kuum vesi juba tassis oleva espresso peale, lahustuvad kohvi maitseosakesed vees liialt ära ning kvaliteetse kohvioa nüansirikas maitse võib muutuda hoopis kehvemaks.
Maheda maitsega „piimakohv“, mida serveeritakse tavaliselt kõrges latte-klaasis või tavalises kohvikruusis. Caffè latte koosneb espressost ja aurutatud kuumast piimast, mille peale on valatud väike kiht piimavahtu. Joogile võib lisada meelepäraseid maitsesiirupeid.
See on šokolaadine edasiarendus caffè latte’st, mida täiendab vahukooremüts. Caffè mocha tegemiseks valatakse klaasi kõigepealt u 2 cl šokolaadikastet, seejärel üks kuum espresso, mille peale omakorda valatakse aurutatud kuum piim. Joogi krooniks on vahukoorekiht, mida võib omakorda kaunistada šokolaadikastme või –laastudega.
… ehk prantsusepärane hommikukohv piimaga, mis on tegelikult lihtsalt tumeda röstiga filtrikohv (mida tavaliselt tehakse presskannuga) koos sooja piimaga. Serveeritakse laias kausikujulises tassis või suures kohvikruusis.
Kohvijook, mille koostises on espresso ja vahustatud piim. Cappuccino suurus varieerub tavaliselt 160ml kuni 240ml ning seda serveeritakse cappuccino-tassis.
Cold brew on siidine külm kohvijook, mille valmistamiseks segatakse värskelt jahvatatud kohvioad külma veega ning jäetakse need mõneks ajaks vee sisse „pruulima“. Külmpruulitud kohvi tegemisel teeb aeg selle töö, mida tavaliselt kohvi valmistamisel teeb kuumus.
Lihtsalt topeltkogus espressot cappuccino- või espressotassis. Sarnaselt tähendab doppio cappuccino, et joogis on ühe espresso asemel hoopis topeltespresso.
Väike (u 30ml) ja kange kohvijook, mida serveeritakse espressotassis.
Espresso-shot, millele on lisatud vahukoor. Serveeritakse espressotassis.
Espresso koos vähese piimavahuga – kogu joogi suurus on umbes 50ml. Seda serveeritakse espressotassis.
Kange kohvijook, milles on topeltespresso ja õrnalt vahustatud piim (umbes 150-240ml). Serveeritakse klaasis.
Rikkalik jääkohv, mida tehakse espressost, piimast ja jääst. Vahel lisatakse frappé’le ka maitsesiirupit. Kogu joogi suurus on umbes 300ml. Frappé tegemiseks segatakse koostisosad blenderis ning serveeritakse jook kõrges latte-klaasis või hoopis ägedas käepidemega klaaspurgis!
Selle kireva kokteili koostisesse sobib põhimõtteliselt kõik, mida saab omavahel kokku segada, segi raputada või blenderisse panna. Joogile annavad iseloomuliku välimuse kõiksugused kaunistused ja lisandid, mis teevad sellest tõelise Instagrami-staari. Kohviga freakshake’ide koostises kasutatakse sageli külmpruulitud kohvi.
Selle joogi jaoks on vaja jääd, külma piima ja espressot, mis segatakse kokku kõrges latte-klaasis (umbes 300ml) ning millele lisatakse sageli ka suhkrut või maitsesiirupeid.
See on külm caffè mocha, mida valmistatakse sarnaselt jää-latte’le, kuid enne piima ja jää klaasi valamist pannakse klaasi šokolaadikaste ning joogile lisatakse vahukooremüts ja šokolaadised kaunistused. Jää-mocha’t serveeritakse latte-klaasis.
See on klassikaline kohvikokteil, mille tegemiseks segatakse Iiri viski filtrikohviga, joogi peale lisatakse õhuke kiht õrnalt vahustatud koort.
See on väga sarnane klassikalisele caffè latte’le, kuid latte macchiato peal on paksem kiht piimavahtu. Macchiato tegemisel lisatakse espresso joogile sageli alles kõige viimasena, kasutades kohvi jäetud jälgi kaunite mustrite tegemiseks. Latte macchiato’t serveeritakse kõrges latte-klaasis (u 300ml).
… ehk „pikk“ espresso, mille tegemisel kasutatakse veidi rohkem vett (50-60ml), kui klassikalise espresso puhul. Serveeritakse espresso- või cappuccino-tassis.
… ehk „lühike“ espresso, mille tegemisel kasutatakse vähem vett (u 20ml), kui klassikalise espresso puhul. Serveeritakse espressotassis.