Jõuluvürtsidega tiramisu

9.12.2021

Parajalt kreemjas ja rammus on see tiramisu, täpselt nagu üks õige magustoit peaks olema. Kakao lisab mõnusalt mõrkjamat mekki, et üldmulje liialt magus ei tuleks. Soovi korral võid tiramisust kaneeli ja kardemoni ära jätta, kuid jõulude ajal on need siin õigel kohal!

 

Vaja läheb:

  • 26 tk Lady’s Fingers küpsist
  • 4 spl Pauligi Jõulukohvi kohvipuru

Kreemiks:

  • 700 g Mascarpone kreemjuustu
  • 5 munakollast
  • 130 g suhkrut
  • 1/2 vaniljekauna või 1 tl vaniljeekstrakti
  • 4 spl Amarettot või Vana-Tallinna likööri
  • 2 spl magustamata kakaod
  • 1 tl kaneeli 
  • 0,5 tl kardemoni

Tee nii:

Vooderda 20 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga. Vooderda paberiga ka ääred, siis saad tiramisu pärast lihtsamalt vormist välja.

Kreemi valmistamiseks vahusta esmalt munakollased helekollaseks vahuks. Vala väiksesse potti 70 ml vett ja lisa sinna ka suhkur. Lase suhkru-veesegul keema tõusta ja keeda tasasel tulel mõned minutid kuni suhkur on sulanud. Vala kuum suhkrusiirup peene joana munakollasevahu hulka samal ajal vahustades. Vahusta veel 4-5 minutit kuni tekib paksem ja ühtlasem munavaht. Lase segul mõni minut jahtuda ja sega siis hulka toasoe mascarpone. Maitsesta kreem vürtside ja vaniljekaunaseemnete või vaniljeekstraktiga.

Valmista Pauligi Jõulukohvist tassitäis kanget kohvi. Lase jahtuda. Niisuta küpsiseid esmalt kergelt kohvi sees ja kata siis koogivormi põhi tervenisti küpsistega. Osad küpsised tee vajadusel pooleks. Nüüd kata küpsisekiht 1/3 kreemiga. Kata nüüd kreem uuesti kohvis niisutatud küpsistega. Lisa küpsiste peale nüüd ka 2 spl likööri ja sõelu peale 1 spl kakaod. Kata taas kreemiga. Järgmise kihina tulevad uuesti kohvis niisutatud küpsised ja liköör. Nüüd ühe korra veel kreem ja küpsised. Kokku tuleb 4 kihti küpsiseid. Lõpuks kata kreemiga. Lase tiramisul vähemalt 3-4 tundi külmkapis maitsestuda, veel parem üleöö. Eemalda tiramisu vormist ja enne serveerimist sõelu peale veel natuke kakaod.

Foto ja retsept: Merilin Siimpoeg, koogikontor.ee.

Back to top