Klassikaline Chemex: puhas kohv ilma millegi üleliigseta

10.9.2020

Maailma disainiklassikasse kuuluv Chemexi kohvikann on kvaliteetsest ja puhta maitsega kohvist lugu pidavate kohvisõprade silmis juba ammu jälle au sisse tõusnud.  

1940ndatel aastatel Ameerikas disainitud kohvikann on nagu vanamoodsad vinüülimängijad, mis pärast kõikvõimalike elektriliste vidinate võidukäiku võluvad inimesi oma värskendava lihtsusega. Kannu kaunist disaini täiendab elegantse maitsega kohv, mis lausa kutsub pikki pühapäevahommikuid heade sõprade seltsis veetma. 

Chemexi kannudes kasutatakse spetsiaalseid paksemaid kohvifiltreid, mis peavad kinni mikroosakesed ja kohvis sisalduvad rasvad, et kannu jõudev lõpptulemus oleks võimalikult puhas. Samuti on Chemexi kannud valmistatud klaasist, mitte plastikust – just selleks, et vältida kõiksugu materjalist tulevaid kõrvalmaitseid ning lasta kohvil endal maksimaalselt särada. 

Lihtsa valmistamisjuhendi leiad videost. Allpool on kirjas ka Pauligi kohviekspertide täpne juhend Chemexi kannuga meetodil kohvi valmistamiseks!

Tavamõõdus Chemex kann sobib 6-8 tassi kohvi valmistamiseks. Chemexiga nelja tassi kohvi tegemiseks kasuta 40g kohviube ning 680g vett.  Kohvi tõmbamiseks kulub umbes kuus minutit ning lõppkogus on 620ml/608g valmis kohvi. 

Kohvi tegemiseks vajad: Chemex kohvikannu, spetsiaalset kohvifiltrit, köögikaalu, kohviube ja jahvatajat, veekeedukannu. 

  1. Mõõda vajaminev kogus kohvi ja jahvata see veskis jämeda jahvatusastmega. Keeda vesi. 
  2. Aseta filter kannu ning niisuta see kuuma veega. Samal ajal soojendad ka kannu. Selle väikese koguse vett, mida filtri niisutamiseks kasutasid, võid valada näiteks oma toataimedele, et puhast vett mitte raisata.
  3. Pane jahvatatud kohvipuru filtrisse.  
  4. Niisuta kohvipuru kuuma veega. Selleks läheb vaja umbes 120 grammi vett – kaalu arvestades kolm korda rohkem kui on kannus kuiva kohvipuru. Lase kohvipurul 30-45 sekundit „õitseda“ ehk mullitada. 
  5. Vala kohvi peale ringjate liigutustega veel vett, kuni kaal näitab kokku 350 grammi. Lase kohvil minuti jagu tõmmata. 
  6. Vala kohvile ringjate liigutustega veel vett, kuni kaal näitab kokku 500 grammi. Lase minuti jagu tõmmata. 
  7. Kasuta ülejäänud vett, et kõigepealt filtri äärtesse kogunenud kohvipuru filtri keskele juhtida ning vala siis ringjate liigututega kohvi peale ülejäänud vesi, kuni kaal näitab 680 grammi. 
  8. Enne serveerimist keeruta kohvi Chemexi kannus, et maitsed ühtlased jaotuksid ning siis naudi!  
Back to top