Maitserännakule loodusesse värvikast legendide sünnisaarest Islandist inspireeritud kohvi ja koogiga

3.6.2020

Kevad on käes ja matkade ning piknike hooaeg on alanud. Loodusesse minekuks söögipoolist valides proovi islandlaste mõnusat looduslähedast kombinatsiooni - aeropressiga valmistatud Café Reykjavík ja selle täiuslik kaaslane, kevadiselt hõrk Islandi moodi rabarberikook hjónabandssæla. Tule ja jää maast Islandist inspiratsiooni saanud Café Reykjavík on Pauligi linnakohvide sarja uusim liige. 

 

Kohvil on islandlaste elus oluline roll nii kodus kui ka sealse maalilise looduse keskel. Keskmine islandlane tarbib peaaegu 9 kg kohvi aastas, mis teeb neist kolmandad suurimad kohvijoojad maailmas. Eestis tarbitakse umbes 6,5 kg kohvi inimese kohta aastas.

Valmista kohvi islandlaste kombel aeropressiga

„Café Reykjavík sobib erinevatesse olukordadesse ja on maitsev nii mustalt kui piimaga. Matkamine on sel kevadel Eestis tublisti hoogu juurde saanud ning Café Reykjavík on islandlaste kombel aeropressiga valmistades suurepärane valik ka piknikul või looduses matkates. Looduslähedased islandlased kasutavad aeropressimeetodit tihti, sest nii on kohvi mistahes oludes lihtne valmistada. Aeropressikohvi valmistamiseks on vaja vaid kohvi, kuuma vett, aeropressi ja kruusi,” räägib Pauligi kohviekspert ja -koolitaja Mihkel Jürimaa. 

  1. Pane aeropress kokku: aseta ümmargune filterpaber filtriosasse ja kinnita filter silindri põhja. Pane silinder tassi peale ja vala sinna kuuma vett, et paberfilter saaks märjaks ja kruus soojeneks.
  2. Vala vesi tassist välja ja pane umbes 2 teelusikatäit (15g) kohvipuru silindrisse.
  3. Vala aeropress vett täis (umbes 250 g).
  4. Sega kohvi aeropressi segamisspaatliga. Kui soovid lisada kohvile metsa maitset, siis sega kohvi okaspuuoksaga.
  5. Pane press silindrisse. See tekitab vaakumi, mis takistab kohvi voolamist läbi filtri. Lase kohvil 1 minut tõmmata.
  6. Suru press ühtlaselt umbes 30 sekundi jooksul alla. 
  7. Naudi!

Rabarberikook ja Café Reykjavík – täiuslik maitsepaar

”Rabarberil on oluline osa Islandi toidukultuuris, sest see on üks väheseid taimi, mis Islandi karmis kliimas hästi kasvab. Rabarberi mõrkjas ja värske maitse loob koos täidlase Reykjavík kohviga suurepärase maitsepaari. Värske rabarber on ka eestlaste vaieldamatu kevadhooja lemmik ja rabarberikooki armastatakse pea kõigis kodudes. Café Reykjavíki kõrvale sobib väga hästi ka mustikakook,” räägib Jürimaa. 

Hjónabandsæla retsept

Rabarberimoosi valmistamiseks on vaja 1 kg rabarberit, 100 g suhkrut, 2 tl vaniljeekstrakti, 8 supilusikatäit vahtrasiirupit.

Koogipõhja valmistamiseks on vaja 160 g kaerahelbeid, 220 g nisujahu, 95 g suhkrut, 55 g tumedat Muscovado suhkrut, 1 tl kardemoni, 1 spl jahvatatud ingverit, 3/4 tl söögisoodat, 220 g võid, 1 muna.

Kuumuta ahi 200 kraadini ja määri koogivorm (26–28 cm) võiga. Sega kuivad koostisosad. Sega sulatatud ja jahutatud või kuivainetega. Lõpuks lisa muna. Suru 2/3 tainast määritud koogivormi põhja. Vala taignale paks kiht rabarberimoosi. Pane ülejäänud tainas moosikihi peale. Küpseta ahjus 200 kraadi juures umbes 20-25 minutit. 

Jätkusuutlik kohv ja loodussõbralik pakend

Café Reykjavík on 100% araabika ubadest valmistatud keskmiselt tumeda röstiga kohvisegu. Kohvi valmistamisel kasutatud kohvioad on pärit Kesk-Ameerikast. Seal, nagu ka Islandil, on vulkaaniline pinnas ja Kesk-Ameerikas kasvanud kohvioad on puuviljaselt magusa iiriskommi maitsenüansiga. 

Ühe esimese suure kohvitootjana maailmas kasutab Paulig 100% tõendatult jätkusuutlikku kohvi. See tähendab, et kõik kohvioad on hangitud tõendatult jätkusuulike koostööpartnerite kaudu või omavad jätkusuutlikkuse sertifikaati. 

Pauligi linnakohvide vaakumpakendid on valmistatud enam kui 50 protsendi ulatuses taimsetest ja taastuvatest toorainetest, mis vähendab pakendi süsinikujalajälge umbes kolmandiku võrra. 
 

Back to top