Vee roll kohvi maitses

30.12.2022

Kas oled mõelnud, miks maitseb üks ja sama kohvitoode erinevates riikides mõnevõrra erinevalt? Pauligi kohviekspert ja barista Mihkel Jürimaa selgitab, kuidas mõjutab vesi kohvi maitset.


Kohv koosneb ligi 98% ulatuses veest, seega mängivad vee omadused, maitse ja kvaliteet kohvi lõppmaitses väga suurt rolli. Seetõttu on äärmiselt oluline, et kohvi valmistamiseks kasutatav vesi oleks hea kvaliteediga ning ei rikuks sinu kohvielamust.

Kohvi tarbimine ja selle valmistamise meetodid on riigiti väga erinevad. Näitena võib välja tuua, et Eestis on võrreldes teiste Balti riikidega kõige enam levinud täisautomaatne lahendus ehk kohvimasinaga valmistatav kohv. Teisisõnu on Eestis müüdav kohviubade osakaal kõige suurem. 

Seevastu on meie põhjanaabrite juures enim levinud kohvi valmistamise viis filtermeetod. Soomlaste seas on endiselt kõige populaarsem hele röst, kuid tume röst on kasvav trend – hetkel moodustab 28% kogu ostetavast kohvist tume röst. Balti riikides on jätkuvalt eelistatud maitse keskmise röstimisprofiiliga kohvisegud. See tähendab, et eelistatakse kohvisid, mis on maitselt tasakaalus, pigem pika ja meeldiva järelmaitse ning madala või keskmise puuviljasusega.

Vee kvaliteedi puhul räägime vee karedusest. Vee karedus oleneb vees lahustunud mineraalainete (peamiselt kaltsiumkarbonaat, magneesiumkarbonaat, kaltsiumsulfaat, magneesiumsulfaat) hulgast. 

Eestis saadakse 85% joogiveest põhjaveest. Kuna Eesti asub paesel pinnal, siis on siit maapõuest ammutatud joogivesi kare. Soomele on aga iseloomulik pehme vesi. Pehme vee puhul tulevad kohvi maitsenüansid paremini välja, kuid vesi ei tohi ka olla liiga pehme. Kareda vee puhul aga ei tule näiteks heleda röstiga kohvi maitsed nii hästi esile ning kohvi maitse võib jääda vesine. Kare vesi tekitab kohviseadmetes ajapikku katlakivi, mistõttu soovitame kasutada vee pehmendamiseks BRITA filtreid ja pöörata seadmete hooldusele erilist tähelepanu.

Vesi mõjutab oluliselt kohvi maitset ja riigiti erinevad vee omadused on põhjus, miks kohandame kohvisorte vastavalt konkreetsele turule, kus need müügile tulevad. Seda ikka selleks, et eestlaste armastatud kohvi maitsed tuleksid just siinset vee kvaliteeti ja omadusi arvestades kõige paremini esile. 

Back to top