Bradley’s tee Hollandist ja tee ABC!

26.2.2023

Kui sageli sa teed jood? On siin tõeliselt innukaid harrastajaid või asjatundjaid? Uurime teemaailma lähemalt meie maitseeksperdi Ievaga. 

 

Bradley's tea

 

Niisiis, teepõõsas on pärit Kagu-Aasiast, kuid praegusel ajal kasvatatakse seda mitte ainult troopilise ja lähistroopilise kliimaga piirkondades, vaid kogu maailmas. Kulus tuhandeid aastaid, enne kui teest sai tavapärane jook! Tänapäeval toodetakse teed enam kui 60 riigis üle maailma. Kas teadsid, et praegusel ajal on tee maailma enim tarbitud pakendijook?

70–80% maailmas tarbitud teest on must tee. Lisaks populaarsusele on tee ka üsna tervislik: see sisaldab suurel määral antioksüdante, polüfenoole ja eeterlikke õlisid, samuti on selles teaniini ning see on looduslik floriidiallikas.

Seda ürgset taime on kahte varianti:

  1. Camelia Sinensis Sinensis =
    n-ö kvaliteettaim (korjatakse käsitsi)
  2. Camelia Sinensis Assamica =
    tihti n-ö kvantiteettaim (korjatakse masinaga)

Teed valmistatakse taime ladvas kasvavatest noortest lehtedest.

  • Üle maailma toodetakse aastas enam kui kolm miljonit tonni teed
  • Sorte on enam kui 1500
  • Esimese saagikoristuseni kulub umbes kolm aastat
  • Seemnete valmimiseks läheb taimel neli kuni 12 aastat

Istandused asuvad enamasti mäenõlval, mis võib olla 1200 kuni 1800 m merepinnast kõrgemal ning parimad teetaimed kasvavad kerges ja sügavas mullas. Mida kõrgemal istandus asub, seda parem on tee kvaliteet.

 

Saagikoristus ja töötlemine

Tee jaoks korjatakse üksnes kaks või kolm ülemist lehte (või kaks lehte ja pung). Vanemad lehed jäetakse alles, kuna need halvendavad valmis tee kvaliteeti. Valge tee jaoks korjatakse ainult kõige nooremaid pungi. Jahedamas kliimas kasvab teepõõsas aeglasemalt, seega avaneb selles tee õrnem ja aromaatsem maitse. Lehtede korjamise aeg mõjutab tugevalt tee kvaliteeti, mistõttu korjatakse teelehti tavaliselt hommikuti. Kuna korjamine nõuab suurt hoolsust ning ka oskusi, teevad seda tihti naised. Keskmine korjamishulk on umbes 16–24 kg rohelisi lehti päevas, mis võrdub 4–6 kg valmistoodanguga.

Lühidalt öeldes valmistatakse Bradley’s teed üldtunnustatud viisil (traditsiooniline käsitsi töötlemine) ja sorteeritakse vastava suurusega lehed teepurust. Traditsiooniline lähenemine lubab ainult käsitsi korjamist ning viieastmelist töötlemisprotsessi, millest sünnivad eri sorti teed. Teist tüüpi töötlemist nimetatakse CTC-meetodiks (ingl k Crushing, Tearing, Curling; purustamine, rebimine, rullimine). See on tööstuslik viis, mida kasutatakse 95% tootmise juures.

 

Mis on tee ja mis ei ole?

Tee ehk maailmas teine enim tarbitud jook (vesi on esikohal) on jook, mis on valmistatud taimest Camellia sinensis. Kõik muu, mida mõnikord nimetatakse teeks, on täpsemalt öeldes taimetee või -ekstrakt. Tõmmiste või ekstraktide hulka käivad kummel, rooibos ja puuviljateed. Nendest saame kohe rohkem teada.

What is tea

*NB! Tee-punapõõsas kasvab Lõuna-Aafrikas Cederbergi piirkonnas ning selle lehtedes ei sisaldu kofeiini, leidub ülivähe tanniine ja sellel on looduslikult vanilli meenutav maitse. Aastas ainult üks korje.

 

Millest tekib tee maitse?

Kliima – parimal juhul ei esine öökülma, päeval on vähemalt viis tundi päikest, 18–32 °C ja öine vihm

Asukoht – vähemalt 700 m, optimaalselt enam kui 2000–2500 m kõrgusel merepinnast

Õige töötlemine (7 kg teelehti – üks kg valmistoodet)                       

Kasvatamine ja korjamine – taimede pädev paljundamine ja istutamine, n-ö kahe lehe ja punga käsitsi korjamine, korjamisaeg

 

Saage tuttavaks – Bradley’s tee!

Valisime Bradley‘s Organic maheteed, sest enamik neist pärinevad Sri Lankalt (tee sünnimaa) ning on tipptasemel. Lisaks korjavad ja töötlevad nad teed üldtunnustatud viisil, mida peame ainsaks jätkusuutlikuks tootmisviisiks. Nende teepakendid on täielikult ringlusse võetavad – need ei ole mähitud tsellofaani ning neis pole kasutatud klambreid. Samuti tagavad nende kuumtihendatud ümbrised värskuse ja kauapüsiva maitse. Oleme juba ammu otsinud täielikult mahetoodetud ja õiglase kaubanduse teed ning Bradley’s teedel on ka need olemas. Laia teevaliku abil saame pakkuda uusi ja trendikaid maitseid, nagu matcha või moringa.

 

Bradley’s tee:

  • Lai valik trendikaid maitseid
  • Mahetoodetud õiglase kaubanduse teed
  • Täielikult ringlusse võetav pakend: sellel puudub tsellofaanist ümbris ning ei ole kasutatud klambreid
  • Kuumtihendatud ümbris tagab värskuse ja säilitab maitse

 

Tee vamistamine

 

Kuidas teed valmistada

Tee on 99% vesi. Veendu, et kasutad värsket pehmet vett, et liigne kaltsium ja magneesium ei lämmataks tee lõhna ega tekitaks joogi pinnale õlist kihti.

  1. Vali tassid või klaasid. Bradley’s pakub sinu kohvikule erikujundusega teetasse
  2. Aja vesi keema ja vala see tassi (ühe teekotikese jaoks on optimaalne kogus 200–250 ml). Või vali automaatsest kohvimasinast kuum vesi
  3. Lisa tee
  4. Lase tõmmata
  5. Eemalda teekotike või -lehed ja lase teel jahtuda kuni u 60 kraadini
  6. Pööra tähelepanu värvile ja hinga sisse tee hõngu. Keskendu sellele
  7. Kasuta tee maitsmiseks lusikat. Teele keskendumisel võid täiesti vabalt ka luristada!

 

Kuidas serveerida Bradley’s teed?

  • Kasuta teekannu soojendajat – nii saad nautida teed ja vestlusi kauem ning saad pakkuda näkse või pärastlõunast teed
  • Termoskann
    - Kõik teed ei ole selle jaoks sobivad.
    - Kasuta seda ainult tee, mitte teiste kuumade jookide (nt kohv) jaoks.
  • Portselanist teekann – sellega saab luua erilisi hetki ja see on hea põhjus pakkuda külalistele pärastlõunast teed
  • Eelkuumuta teekann ja tassid – tasse on käepärane hoida tavalise kohvimasina soojendava aluse peal
  • Mõni tee, näiteks puuviljateed, sobivad eriliselt hästi külmalt joomiseks – meie aitame sind retseptide loomisel!

 

Näpunäiteid

  • Igal teesordil on tõmbamiseks oma soovituslik temperatuur ja aeg
  • Pole mingit põhjust, miks teekotikest tee tõmbamise ajal tassis liigutada – eraldumine toimub kindlaks määratud aja jooksul nagunii
  • Võta teekotike tassist välja, kui tõmbamiseks mõeldud aeg on läbi. Sega teed enne joomist. Juhul, kui teekotike jääb tassi liiga kauaks, muutub tee liiga kangeks ning maitse muutub mõrudaks
  • Teekotike on ainult ühekordseks kasutamiseks. Uue tassitäie tegemisel kasuta uut teekotikest, et aroom oleks rikkalik ja värske.

 

Kuidas teed säilitada

  • Hämaras, kuivas, jahedas kohas
  • Eemal kuumusest ja tugevatest lõhnadest
  • Kaitstuna päikesevalguse eest 

 

Säilivusaeg

  • Looduslik tee: kuni kaks aastat
  • Maitsestatud tee: kuni üks aasta
Bradley's tea selection
Back to top