Three cold brew drinks

Kohvipeedia

Igal alal on oma unikaalsed terminid, nii ka kohvisõpradel. Oleme sellele lehele kogunud kohvimaailma peamise sõnastiku, mille kohati eksootilised oskussõnad võivad vahel mõistmatuks jääda. Tere tulemast avastama!

Americano
Americano või Espresso Americano on veega lahjendatud espresso.
Araabika
Coffea Arabica ehk araabika on üks paljudest kohviliikidest. Üle 60% kogu maailma kohvitoodangust on araabika. Seda kohviliiki hinnatakse eelkõige selle meeldiva maitse ja aroomi tõttu.
Barista
Sõna „barista“ tuleb itaalia keelest ja tähendab baarmeni, kes serveerib külmi ja kuumi kohvijooke.
Blend ehk kohvisegu
Blend ehk kohvisegu tähendab segu kahest või enamast kohvisordist või liigist. Selliseid segusid luuakse soovitud maitse ja aroomiga kohvi saamiseks.
Café au Lait
Café au lait on kohvijook, mis koosneb tumeda röstiga filtrikohvist ja kuumast piimast. Traditsiooniliselt on selle valmistamise vahekord pool tassi kohvi ja pool tassi kuuma piima.
Caffé Latte
Caffé Latte, eestlastele tuntud kui late, on espressopõhine piimakohv. Latet serveeritakse traditsiooniliselt kõrges klaasis, kuid tänapäeval pigem suurest kruusist või tassist.
Cappuccino
Cappuccino on espressopõhine jook, mille puhul lisatakse espressole kuum piim ja piimavaht. Võrreldes teiste espressopõhiste jookidega on cappuccino'l kõige paksem piimavahu kiht. Traditsiooniliselt serveeritakse cappuccino't portselantassist.
Cold brew
Cold brew e. külmpruulitud kohv valmistatakse kohvipuru 8-14 tundi külmas vees leotades. Lihtne viis külmpruulitud kohvi valmistamiseks on kasutada presskannu ja lasta kohvil üleöö külmkapis seista.
Crema
Crema on espresso pinnale tekkiv kuldpruun vaht. Crema räägib espresso kohta nii mõndagi – kui crema kiht on väga õhuke või puudub täielikult, siis on espresso tõenäoliselt valesti valmistatud.
Cupping
Cupping ehk kohvi degusteerimine. Idee on sama, mis veinide degusteerimisel – eesmärk on leida erinevaid aroome, maitseid ja nüansse.
Espresso
Espresso on lühike ja kange kohvijook, mida võib tarbida puhtalt või kasutada muude kohvijookide põhjana.
Fairtrade
Fairtrade ehk õiglase kaubanduse sertifikaat on kinnitus selle kohta, et tooraine käitlemine on toimunud vastavalt õiglase kaubanduse kriteeriumitele. Õiglase kaubanduse tooted on sotsiaalselt, majanduslikult ja ökoloogiliselt jätkusuutlikud.
Filtrikohv
Filtrikohvi valmistamiseks kasutatakse kohvimasinat või filtrikoonust. Jahvatatud kohv tõstetakse filtripaberisse ja kallatakse kuuma veega üle.
Filtrikoonus
Filtrikoonust kasutatakse filtrikohvi pruulimiseks. Koonusesse asetatakse filtripaber ja jahvatatud kohv ning kallatakse aeglaselt kuuma veega üle.
Flat white
Flat white on espressopõhine kohvijook, milles espressot katab õhuke piimavahu kiht. Nagu nimigi ütleb, peab see jook olema flat ehk pealt sile.
Kofeiin
Kofeiin on looduslik keemiline ühend, mis stimuleerib kesknärvisüsteemi. Kofeiini tarbimine annab enamikele inimestele tunde, et neil on ühtäkki rohkem energiat.
Kuivtöötlemine
Kuivtöötlemine tähendab, et kohvimarju kuivatatakse päikese käes. Kui kuivatusprotsess on lõppenud, eemaldatakse mehaaniliselt kest ja viljaliha ning tulemuseks on kaks röstimiseks valmis kohviuba.
Macchiato
Macchiato nimetus tuleneb itaaliakeelsest sõnast „macchiare“, mis tähendab määrdunud. Macchiato on kas piimaga määrdunud espresso või vastupidi espressoga määrdunud piim.
Mahekohv
Mahekohv toodetakse orgaaniliselt. See tähendab, et kasutatakse vaid looduslikke väetiseid ning ei lisata säilitusaineid ega putukatõrjevahendeid.
Märgtöötlus
Märgtöötlus on meetod kohvimarjade töötlemiseks. Selle meetodi puhul kooritakse kohvimarjad mehaaniliselt ning kohviube kääritatakse üks kuni kaks päeva veevannides.
Mocaccino ja café mocha
Mochaccino ja café mocha on kihilised espressopõhised kohvijoogid. Mõlema joogi peamised koostisosad on espresso, vahustatud piim ja šokolaadikaste.
Mokakann
Mokakann on Itaalias levinud kohvi valmistusviis kodus kange filtrikohvi valmistamiseks. Hea valik espresso austajatele, kes soovivad kanget kohvi juua.
Pour over
Mõiste pour over ehk ülevalamine kehtib mitmete pruulimismeetodite kohta. Mõned sellised meetodid on näiteks Hario V60 ja Chemex.
Presskann
Presskann on filtrikohvi valmistamise vahend. Presskannu lisatakse korraga jahvatatud kohv ja vesi ning kohvi filtreerimiseks ei kasutata filtrit.
Robusta
Robusta kohviuba on suurepärane tumeda röstiga kohvisegude jaoks, mida kasutatakse espresso valmistamiseks. Araabika kõrval on robusta teine enim kasvatatud kohviliik maailmas.
Röstimisaste
Kohviubadel on erinevad röstimisastmed ja see on üks suurimaid kohvi maitset mõjutavatest faktoritest. Kohvi tumedus sõltub sellest, kui kaua ja millisel temperatuuril kohviube röstiti.
Traditsiooniline kannukohv
Traditsiooniline kannukohv, nagu selle nimigi viitab, valmistatakse kannus. Enne filtrikohvimasinate kasutuselevõttu oli see väga populaarne meetod kohvi valmistamiseks. Lihtne viis paljudele inimestele korraga kohvi keeta.
Türgi kohv
Türgi kohv on kohvipulbrist valmistatud kange kohv, mida valmistatakse väikeses vaskkannus.
UTZ-sertifikaat
UTZ on ülemaailmne sertifitseerimisprogramm, mis tagab kestlike tootmismeetodite kasutamise. UTZ-sertifikaat tõestab, et kohv on jätkusuutlikult toodetud.
Back to top